Kickboxing

POTKUNYRKKEILY ELI KICKBOXING

Potkunyrkkeily eli Kickboxing sai alkunsa 1970-luvulla, kun Yhdysvalloissa päätettiin järjestää kilpailut maan parhaiden karatekoiden ja yhden seuran parhaiden nyrkkeilijöiden välille. Ottelu käytiin nyrkkeilykehässä ja molempien lajien ottelijat saivat käyttää omien lajiensa tekniikoita. Nyrkkeilijät voittivat kaikki ottelut, tyrmäyksellä. Tästä järjestäjät saivat idean kehittää uusi laji, jossa yhdistyvät nyrkkeilyn käsitekniikat ja karaten jalkatekniikat. Lajin nimi oli alussa Full Contact karate, mutta muuttui heti pikimmin potkunyrkkeilyksi eli kickboxing:si.

Suomeen potkunyrkkeily rantautui 1980-luvun alussa Auvo Niinikedon tuomana. Suomen potkunyrkkeilyliitto perustettiin v. 1994. Suomalaiset ovat saavuttaneet useita EM- ja MM- mitaleita lajin arvokilpailuissa. Suomen Potkunyrkkeilyliiton tämän hetkinen puheenjohtaja on Petteri Maunu.

okb_ohjaajatreenit_ja_sparrit__00077_130313__mg_1846-1024x722

OTTELUITA ERILAISILLA SÄÄNNÖILLÄ

sm-kisat
Voittotunnelmia SM-kisoista 2015

Potkunyrkkeilyotteluita otellaan useilla erilaisilla säännöillä, kuten esim. Full Contact, Low Kick, Semi Contact, Light Contactja K1. Suomessa pääpaino kilpailuissa on Full Contact muodossa eli kontaktia ei rajoiteta vaan tyrmäys on sallittua kehässä.

Potkunyrkkeilyn amatööriottelut käydään joko 3x2min tai 5x2min. Ammattilaisottelu saattaa kestää jopa 12x2min. Potkunyrkkeilyn K 1 ottelut käydään 3x3min tai 5x3min.

Amatööripotkunyrkkeilyottelussa tärkeimpinä tavoitteina on oman koskemattomuuden turvaaminen ja siksi ottelijan puolustustaidon merkitys on kasvanut merkittävästi. Siksi turvallisuus on numero yksi. Amatööriottelussa tyrmäykset ovat harvinaisia. Kehätuomarin tärkein tehtävä on valvoa ottelijoiden turvallisuutta. Epätasaiset ottelut keskeytetään jo hyvissä ajoin. Amatööriotteluissa lähdetään siitä, että ottelijoiden taidot vastaavat toisiaan. Myös ikä, paino ja kokemus huomioidaan, kun ottelupareja valitaan. Potkunyrkkeilijän turvallisuus varmistetaan tarkoin säännöin. Kaikilla kilpailijoilla pitää olla lisenssivakuutus ja Suomen Potkunyrkkeilyliiton myöntämä passi.

MITÄ VARUSTEITA POTKUNYRKKEILIJÄ TARVITSEE

Potkunyrkkeilijä tarvitsee seuraavat varusteet, jotta harjoittelu olisi mahdollisimman turvallista ja mielekästä: potkunyrkkeilyhousut, jalkasuojat, alasuojat, käsisiteet, nyrkkeilyhanskat, säkkihanskat, hammassuojat ja nyrkkeilykypärän.

ERITTÄIN SUOSITTUA MYÖS NAISTEN KESKUUDESSA

Potkunyrkkeilyotteluissa naiset ottelevat aivan samoilla säännöillä kuin miehetkin. Naisten osuus lajissa onkin jo lähes puolet. Hyvin monella seuralla on käytössä naisten oma harjoitteluryhmä, kuitenkin edistyneemmät naiset haluavat harjoitella miesten kanssa, jotta esim. otteluharjoituksista saadaan paras mahdollinen hyöty. Naiset käyttävät samoja varusteita kuin miehetkin. Naiset voivat halutessaan käyttää myös rintasuojusta. Kuitenkin suuri osa naisista harrastaa lajia ihan puhtaasti kuntoilusyistä.

VYÖARVOJÄRJESTELMÄ

Potkunyrkkeilyssä on käytössä vyöarvojärjestelmä. Harjoittelijat käyttävätkin harjoituksissa sen väristä vyötä, joka sillä hetkellä kertoo heidän tasonsa lajissa. Vyöt harjoittelijoiden vyötäröllä tummenevat sitä mukaan, kun taso nousee. Vyöt menevät seuraavasti:

 

VYÖ TASO
valkoinen peruskurssilainen (valkoista vyötä ei ole pakko käyttää)
keltainen juuri peruskurssin käynyt harjoittelija
oranssi vähintään vuoden yhtäjaksoisesti lajia harjoitellut
vihreä vähintään kaksi vuotta yhtäjaksoisesti lajia harjoitellut, mahdollisesti kilpailukokemusta
sininen useamman vuoden yhtäjaksoisesti lajia harjoitellut, kilpailukokemusta, ohjaajakoulutus suoritettu
ruskea useamman vuoden lajia harjoitellut, kilpailukokemusta, ohjaajakoulutus suoritettu, ohjaaja- ja valmentaja kokemusta
musta (Dan) vähintään 10 vuotta lajia aktiivisesti harjoitellut, kilpailukokemusta ja kilpailumenestystä, ohjaajakoulutus suoritettu, tuomarikoulutus suoritettu, pitkä aikainen ohjaaja- ja valmentajakokemus.
musta 2.-5. Dan kaikki em. lisäksi kehittänyt ja vienyt lajia merkittävästi eteenpäin

MONIPUOLISTA HARJOITTELUA

Potkunyrkkeily on erittäin monipuolista. Harjoitukset ovat lihaskunnon parantamista, nopeusharjoitteita, kestovoiman parantamista, lajivoiman kehittämistä, venyttelyä, perustekniikkaa, paritekniikkaa, välineharjoittelua, otteluharjoituksia, nyrkkeilyharjoitteita, yms.

Potkunyrkkeilyä voi toki harjoitella ilman kilpailullisia tavoitteita. Harjoitella voi kohentaakseen kuntoa, parantaakseen koordinaatiokykyä, hankkiakseen paremman itsepuolustustaidon ja ennen kaikkea nauttiakseen mukavasta harrastuksesta reilujen harjoittelukavereiden kanssa.

DOPING EI OLE LÖYTÄNYT POTKUNYRKKEILYÄ

Onneksi doping ei ole löytänyt potkunyrkkeilyä. Eikä siitä olisikaan mitään hyötyä, sillä lääkeaineilla kehitetty lihasmassa vain nostaisi ottelijan itselleen väärään painosarjaan. Samalla iskut ja potkut hidastuisivat. Huipulla ratkaisee ottelijan tekniikka, kokemus, ottelutaktiikka ja henkiset ominaisuudet. Myös oikealla valmennuksella on suuri merkitys. Nämä ovat asioita, joita lääkeaineilla ei voi parantaa.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑